Vereniging Iraanse Woongroep Andishe

Donderdag is een twintigtal geclusterde woningen voor Iraanse ouderen in Het Nieuwe Schouw in Amsterdam Noord geopend. Dit is één van de eerste concrete resultaten van de intentieverklaring die wethouder Ivens op 1 juli 2020 met maar liefst 22 andere partijen ondertekende: woningcorporaties, marktpartijen, zorgaanbieders, kennispartners en bewonersvertegenwoordigers. Samen hebben zij de handen ineengeslagen om meer geclusterde woonvormen voor senioren te realiseren in Amsterdam.

Feestelijke dag
Stadgenoot heeft in samenwerking met Stichting WoonSaem in korte tijd in een lopend woningbouwproject ruimte weten te maken voor een woongroep voor ouderen met een Iraanse achtergrond. De Iraanse bewoners delen een gemeenschappelijke ruimte waarin de stichting Andishe activiteiten aanbiedt. Wethouder Laurens Ivens (Wonen): “Fantastisch dat Stadgenoot en Woonsaem deze geclusterde woningen voor ouderen zo snel na het tekenen van de intentieovereenkomst hebben kunnen realiseren.” De wethouder opende de gemeenschappelijke ruimte en ontving de sleutel van de gemeenschappelijke ruimte uit handen van Marien de Langen van Stadgenoot. “De bewoners hadden al jaren de wens om dichter bij elkaar te wonen in Noord. Dat dit nu door deze samenwerking gelukt is maakt vandaag een extra feestelijke dag”, aldus stadsdeelvoorzitter Erna Berends.

Geclusterd wonen
Geclusterd wonen draagt bij aan kwaliteit van leven, het vergroten van de zelfredzaamheid, het verminde­ren van eenzaamheid en daardoor aan een afname van zorg en ondersteuningsbehoefte. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig te wonen. In elkaars nabijheid, met omkijken naar elkaar en met meer woonplezier. Ook bevordert het de doorstroming op de woningmarkt.  

Oneindig dankbaar

De nieuwe bewoners zijn oneindig dankbaar voor hun nieuwe woonplek. De 61-jarige Hassan vereenzaamde wonend op zichzelf. Het leven verloor zijn glans, maar dankzij de woongroep woont hij nu weer dichtbij zijn dochters en nicht Holma, die ook een woning heeft in het complex. Hassan heeft Parkinson en wordt verzorgd door zijn familie, wat nu veel makkelijker gaat. Ook de 55-jarige Kambiz is intens gelukkig weer in de nabijheid van landgenoten te wonen. De gedachte alleen oud te worden beklemde hem. Met elkaar oud worden is voor deze bewoners van onschatbare waarde.

Collecties